Last van een zure grond? Ontdek wat kalk voor jouw tuin kan doen!
- Geplaatst op
- Door Sharon
Ongeacht het seizoen, kalk is en blijft ontzettend belangrijk voor de tuin. Planten en bloemen hebben er tevens veel baat bij. Bij een tekort aan kalk wordt het gazon minder sterk, is de kans groter op onkruid en mos en gaat de uitstraling van o.a. het grasmat achteruit. Dus, waarom is kalk zo belangrijk en hoe gebruik je het precies?
Zure bodem
Het maakt niet uit hoe groot je tuin is of hoe klein. Zowel het gazon als de bloemen en de planten hebben veel baat bij voedzame stoffen. Door weer en wind vinden er veel schommelingen plaatst in de bodem. Daardoor kunnen er tekorten ontstaan waardoor de groei en de conditie van het gazon en de planten achteruit kunnen gaan. De Nederlandse zure regen draagt zeker niet bij aan een betere groei en conditie. Daarom is het juist goed om een paar keer per jaar de bodem te bekalken. De tekorten worden dan weer aangevuld en de zure bodem wordt weer op peil gebracht. Als we het hebben over een zure bodem, dan is er sprake van een (te) lage pH-waarde.
Planten wensen
Iedere plantensoort heeft een bepaalde pH-waarde waar de plant zich goed bij voelt. De plant is dan sterk en kan verder groeien en bloeien. Weersomstandigheden, bemesting en de ligging spelen tevens een rol bij de groei en conditie. Hoe weet je of jouw bodem de juiste pH-waarde heeft?
Daarvoor hebben wij een zeer handig hulpmiddel. Namelijk de Ecostyle Bodemtest. Met deze strips kun jij nagaan wat de ph-waarde van jouw bodem is. Zodoende kun je namelijk nagaan hoeveel kalk jij nodig hebt om ervoor te zorgen dat de bodem weer gezond wordt.
In het algemeen moet de pH-waarde van een gazon rond de 5,5-6,5 zijn. Afhankelijk van de groenten in je moestuin ligt de gewenste waarde van een moestuin tussen de 5,5 tot 7,0.
Voor siertuinplanten geldt het volgende:
- Zure planten hebben een ph-waarde nodig tussen de 4,0-5,5;
- Voor middelzure planten, zoals hortensia’s en skimmia’s geldt een waarde van 5,0-6,0;
- Buxus, rozen en druiven zijn kalkrijke planten, de benodigde ph-waarde hiervoor is 6,0-7,0.
Planten die houden van een zuurrijke grond kunnen beter geen kalk toegediend krijgen. De opname van andere voedingsstoffen gaat dan moeilijker. Houd daarom rekening met hortensia’s, azalea’s en andere soortgelijke zure planten.
Wanneer bekalken
Het is raadzaam om te bekalken rond januari of februari en in het najaar. Tevens op een bevroren grond kan er bekalkt worden. In de moestuin strooi je een lichte hoeveelheid kalk op de bodem. Het is belangrijk om te weten dat de combinatie tussen kalk en stikstof niet goed gaat. Stikstof zit is meststof. Wanneer je minerale meststoffen gebruikt (kunstmest) is het af te raden tegelijk te bemesten en te bekalken. Wacht dan daarom 3 weken na het bekalken voordat je gaat bemesten. Wanneer je organische mestkorrels gebruikt, kun je bekalken en bemesten op dezelfde dag.
De dosering van kalk
De voedingsstoffen die kalk vrijgeeft aan de planten zijn calcium en magnesium. Deze combinatie maakt magnesiumcalciumcarbonaat. Deze stof zorgt voor de verhoging van de zuurgraad en verbetert het structuur van de grond.
Om de pH-waarde met 0,1 te verhogen is ongeveer 5 kg tuinkalk per 100 m² nodig. Strooi rond de 5 tot 10 kg tuinkalk per 100 m² om de pH-waarde op niveau te houden.
Diverse soorten kalk
Kalk is te verkrijgen in korrels en in poedervorm, van diverse merken, verschillende formaten en hoeveelheden. Je kunt bekalken wanneer het jou past. Het is verstandig om het vóór een regenbui te doen, zodat het direct wordt opgenomen door de grond. Maar doe vooral waar jij je goed bij voelt. Het is geen enkel probleem om te bekalken in de regen. De Ecostyle AZ 4 seizoenskalk spoelt namelijk niet weg bij regen. Dit product is eenvoudig in gebruik en treedt pas in werking als het nodig is. Heb je een klein grasveldje? Dan kun je met de hand de korrels strooien. Mocht je een grote tuin hebben dan is het wellicht een idee om een strooiwagentje aan te schaffen.